Microsoft koopt LinkedIn voor 26,2 miljard dollar (zo’n slordige 23,3 miljard euro). Microsoft is in 1986 naar de beurs gegaan, en heeft sindsdien al 186 acquisities gepleegd. En nu deze aankoop: ‘Een telefoongids van 26 miljard?’
Microsoft accelereert op veel fronten. Helaas heeft de acquisitie van Nokia (in 2014 voor 7 miljard dollar) niet de gewenste vruchten afgeworpen. Maar goed dat is ook deels te wijten aan de dominerende besturingssystemen iOS en Android. En onder leiding van topman Satya Nadella is Microsoft een betrouwbare leverancier van allerlei apps op iOS. En blijft met nieuwe applicaties komen, zoals Office365 for iOS, Tag, Delve, Translater.
Maar wie even verder kijkt naar deze acquisitie, zal snel tot de conclusie komen dat dit een aankoop betreft die tot echte ‘disruptie’ kan leiden.
Skype
Onlangs heeft Microsoft de gehele ‘rebranding’ van Lync onderhanden genomen. De chats/spraak/video en awareness oplossing wordt onder de naam Skype (consumer versie) en Skype for Business (zakelijke versie) op de markt gezet. De oplossing is robuust en is erg gebruikersvriendelijk. Mensen die wisselen in bandbreedte (3G, 4G, Wifi) weten dat de oplossing de kwaliteit zelf aanpast en/of ‘terugschroeft’ van video, naar alleen chat. Het platform telt inmiddels meer dan 300 miljoen gebruikers. LinkedIn telt in april 2016 zo’n 433 miljoen gebruikers. Anders gezegd, Skype heeft opeens een telefoonboek van 433 miljoen gebruikers, waarvan je in een oogopslag ziet wie-met-wie in verbinding staat – en direct een chat, gesprek of video-call kunt starten: de dynamische Rolodex anno 2016.
CRM
Microsoft is al jaren actief op het CRM-vlak. En helpt grote en middelgrote bedrijven met het beheren van het verkoop-traject. En integraties tussen LinkedIn en CRM worden al jarenlang gerealiseerd door business partners van Microsoft. Helaas sleutelt LinkedIn wel ’s aan hun API’s en werken dit soort koppeling niet altijd even goed. Deze acquisities doet ons denken aan de Xobni-oplossing. Xobni (in 2013 overgekocht door Yahoo) had de integratie tussen Microsoft Outlook (desktop) en LinkedIn goed voor elkaar. Extra relevante informatie rond contactpersonen werd automatisch ‘opgehaald’ en toegevoegd aan het adresbook. In die tijd zag Xobni al dat Salesforce een belangrijke speler werd en ook daar integreerde men mee. Nu Xobni is overgekocht is het nagenoeg ‘weg’ uit de markt.
De mogelijkheden van een vergaande integratie tussen Dynamics CRM en LinkedIn kan groot zijn. Automatisch aanvullen van klantgegevens en organisaties in CRM. Leads kunnen koppelen aan ‘warme contacten’. Partners zoals Insideview brengen organisatorische informatie in CRM, nu kunnen ook de persoonlijke netwerken makkelijk geïntegreerd worden.
Deep Learning
Een tijdje geleden heeft Microsoft het product ‘Delve’ gelanceerd. Een oplossing die nieuwe relevante informatie (van co-workers) ‘pushed’. Niet dat deze oplossing zoveel heeft veranderd in de wereld van content & search, maar het zijn allemaal stapjes voorwaarts. De combinatie van informatie in context gekoppeld met expertise (lees: LinkedIn), zal de kennisintensieve wereld ten goede komen. Mocht Microsoft meer Artificial Intelligence in de Office365 gaan verpakken, dan is de stap naar het koppelen van expertise of specialisten, een ‘fluitje van een cent’. Kijkend naar IBM’s ontwikkelingen op het gebied van samenwerkingsoplossing, dan stellen ook zij de user en communities centraal. Verse kan email ‘lezen’ en door het toepassen van Deep Learning ook zelfstandig antwoorden formulieren indien een persoon afwezig is en niet in staat is om een email te beantwoorden. Dit soort deep learning technologieën zal in de komende 2-3 jaar fors gaan toenemen en terug te vinden zijn in allerlei oplossingen.
Business model
Iedereen maakt gebruik van allerlei cloud-diensten met behoorende maandelijkse facturatie. En die bedragen tellen snel op. Nu Microsoft LinkedIn heeft overgenomen is het nog maar de vraag of de maandelijkse abonnementen gehandhaafd kunnen worden. Het wordt namelijk te inzichtelijk wat de afdracht is naar een bedrijf zoals Microsoft. Nee, waarschijnlijk zullen er standaard diensten worden ‘geblend’ in Office365 diensten. En de specifieke premium diensten, zullen mogelijk anders getarifeerd worden.